Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban romanının özetini yazıyoruz. Aşağıdan Yaban kitabının geniş özetini, yaban kitabındaki kişilerin özelliklerini, karakter tahlillerini, yaban kitabının sayfa sayısını, yaban kitabının türü, yaban romanının uzun özetini bulabilirsiniz.
Kitabın adı: Yaban
Kitabın Türü: Roman
Kitabın Yazarı: Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Kitabın Sayfa Sayısı: 214 (Yayına ve tarihe göre değişebilmektedir.)
Kitabın Konusu: Romanda Ahmet Celal adındaki karakterin bir köydeki yaşamı ve bu yaşam üzerine köylü üzerindeki izlemi anlatılır.
Yaban kitabının özeti:
Romanımızın baş karakteri Ahmet Celal Kurtuluş Savaşı’nda kolunu kaybetmiştir. Sonrasında tek başına kalan Ahmet Celal İstanbul’un düşmanlarca işgal edilmesinden sonra emireri Mehmet Ali’nin davetiyle Anadolu’nun ortasında yer alan Porsuk Çayı kıyısındaki köye yerleşir. Köylü halkı için Ahmet Celal bir “Yaban“dır. Yaban kitap özeti.
Ahmet Celal köylüyü İstanbul’un işgali ve ülkedeki gidişat hakkında bilgilendirmeye çalışır fakat köylü Ahmet Celal’i dikkate almaz. Köylü olayları Ahmet Celal’in gözüyle görmez. Onlar savaşın farkına varmamışlardır. Savaş yokmuş gibi hayatlarını devam ettirmektedirler ve Salih Ağa’ya oldukça bağlıdırlar.
Ahmet Celal ilk defa köylüyle karşı karşıya gelmiş ve karşılaştığı manzara karşısında çok şaşırmış ve bulunduğu çevreye göre yabancı kalmıştır. Köylü ile yaptığı birçok harekette farklılık vardır. Söz gelimi, her gün tıraş olması, geceleri kitap okuması, her gün dişlerini fırçalaması vb. davranışları köylülere enteresan gelmektedir. Köylü her durumda Salih Ağa’ya inanmaktadır. Hatta subayı olduğu Mehmet Ali bile bazı durumlarda onun yerine Salih Ağa’ya inanır. Bunlara rağmen Ahmet Celal köyde yalnız değildir, Zeynep kadın (Mehmet Ali’nin annesi), İsmail (Mehmet Ali’nin kardeşi) güvendiği insanlardır.
Ahmet Celal köyde iyice bunalmıştır. Bir gün yolda dolaşırken köyün güzellerinden Emine’yi görür ve ona aşık olur. Fakat İsmail Emine’yi elinden alacaktır. Sonrasında Ahmet Celal iyice umutsuzluğa gömülür.
Ahmet Celal, her şeye rağmen gördüklerini, tecrübelerini halka anlatmaya çalışır fakat halk kendisini dinlemez ve başkasının etkisindedir. Ahmet Celal artık aydın ile halk arasındaki uçurumu daha iyi görebilmektedir. Yüzyıllardır köylü halkın ne kadar ihmal edildiğini daha iyi anlamakta ve yaşadıklarını anı defterine yazmaktadır.
Köyde bunlar devam ederken, Kurtuluş Savaşı da oldukça kızışmış ve köylünün farkına varacağı bir biçimde kendini göstermeye başlamıştır. Yunanlılar bir gün bu köyü de basar köylü kaçmak istese de kaçamaz. Bir anlık karışıklıktan yararlanan Ahmet Celal Emine’yi de alarak kaçar. Kaçarken açılan ateş ile yaralanırlar. Tüm köylü öldürülür. Sabaha kadar bekledikten sonra oradan gitmek isteseler de Emine’nin yarası ağırdır ve hareket edemez. Bunun üzerine Ahmet Celal yaşadıklarını not aldığı anı defterini Emine’ye bırakarak bilinmeyen bir hayata doğru yol alır.
Yaban romanının kişileri özellikleri / karakter incelemesi:
Ahmet Celal: Ahmet Celal kararlı, güçlü bir karakter sahibi aydındır. Köyde karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmeyi bilmiştir. Yaşadığı döneme, ülkesine karşı duyarlı bir insandır.
Salih Ağa: Olukça kurnaz olan Salih Ağa’nın giyinimi de oldukça kötüdür. Çıkarları uğruna düşmanla dahi işbirliği yapabilecek kadar alçak bir kişiliktir.
Mehmet Ali: Uzun süre Ahmet Celal’in emir erliğini yapmıştır. Ahmet Cemal’in köydeki ilk zamanlarında ona destek olmuş yanında durmuştur. Fakat köye geldikten sonra köylü gibi davranmaya başlamış ve Salih Ağa’ya inanmıştır. Yere göre değişiklik gösteren bir kişiliktir.
Bekir Çavuş: Zihniyet olarak o da köylü zihniyetine sahipse de askerlik yapmış olmasıyla Ahmet Celal’e yakındır.
Emine: Kitapta Türk köylü kızını temsil eder. Ahmet Celal’e yakınlık beslese de köylünün etkisiyle o da Ahmet Celal’i yaban olarak görür ve İsmail ile evlenir.
Şeyh Yusuf: Yılın belirli zamanlarında köye gelerek yanlış düşünceleriyle köylüyü etkiler ve Ahmet Celal’i dinlemesini, ona inanmasını engeller.