Vadideki Zambak Kitap Özeti (Honore de Balzac)

Kitap Özetleri

Vadideki Zambak, Honore de Balzac’ın bilinen ünlü eseridir. Bu kitapla ilgili: Vadideki Zambak özeti, Vadideki Zambak roman özeti, kitabın sayfa sayısı, kitabın kişileri ve karakter özellikleri, kitabın geniş özeti, kitabın kısa özeti, kitabın uzun özeti verilmiştir. Ayrıca kitabın türü ve kitabın konusu hakkında bilgileri aşağıdan bulabilirsiniz… hangisoru.com

Kitabın adı: Vadideki Zambak
Kitabın Yazarı: Honore de Balzac
Kitabın Türü: Roman
Vadideki Zambak’ın konusu: Bir adamın yaşadığı iki aşk arasındaki kalmışlık.
Vadideki Zambak’ın sayfa sayısı:
332 / 440 (Yayınevine göre değişebiliyor bu kitapta bir hayli değişmiş.)
Vadideki Zambak yayınevi: Biz kitabın 440 sayfa olduğu Bordo Siyah yayınlarını öneriyoruz. Kitap ne kadar uzun olursa o kadar iyi çevrilmiştir. Bazı yayınevleri okunurluğu arttırmak adına, bunda kitap okumayan bir toplum olmamızın da etkisi var elbette, çevirilerden kısıyor.

Vadideki Zambak kitap özeti:

Felix de Vandennesse, romanımızın baş karakteridir. Felix, ailesinden otoriter, baskıcı bir eğitim görmüş becerikli bir kişidir. Bir gün babası onu Tours’a yanına çağırır. Otoriter bir eğitim sonucu ailesine sıkı sıkı bağlı ve itaatkar olan Felix, bu davete hemen karşılık verir ve babasının yanına Tours’a gider. Orada gittiği bir baloda çok güzel bir kadın olan bu kadına oracıkta aşık oluveren Felix, bu kadını uzun süre aklından çıkaramaz.

Felix İndre Nehri’nin kıyılarında dolaştığı bir gün büyülendiği o genç ve çok güzel kadınla karşılaşır. Bu kadının adı Kontes Henriette de Mortsauf’tur.Felix, kadındaki bu güzelliğin vadinin ismi ile birlikte geldiğini düşünür. Kadındaki güzellikte ona göre tıpkı zambakalar gibi arı(saf, katıksız) ve güzeldir. Vadinin ismi de Zambak’tır.  Felix ve Hemriette tanışıp konuşmaya başlarlar. Henriette evli bir kadındır, eşi suratsız, sert bir insandır. Evliliği ve dünyası mutsuzlukla kaplanmıştır. Felix de Henriette’ye kendi çocukluğunun mutsuzluğundan ve ailesinin baskısından bahsetmiştir. Bu iki kişi hayatlarındaki olumsuzlukları birbirine anlatarak aralarında bir yakınlaşma başlatmıştır.

vadideki-zambak

Felix ve Henriette arasında saklı bir aşk başlamıştır ve bu iki aşık hemen hemen her gün gizlice görüşmektedir. Fakat Felix’in gelecekteki hayatı ve kariyer sahibi olabilmesi için orayı terk etmesi gerekmektedir.

Felix sarayda çalışmaya başlamıştır. Olumlu karakteri ve çalışkanlığı sayesinde dikkatleri çeker ve çok geçmeden önemli işlerin başına getirilir (danıştay başyardımcılığı). Fakat aşkını ve sevdiğin kadını unutmayaz Felix. Felix ile Henriette arasındaki görüşmeler mektuplar aracılığı ile devam eder. 2 yıllık bir aradan sonra yeniden görüşmeye başlarlar. Henriette’nin eşinin ağır hastalığı bu görüşmeleri daha da arttırır. Ancak bir süre sonra Felix tekrardan Paris’e dönmek mecburiyetinde kalacaktır.

Felix, Paris’te geçirdiği zaman diliminde üst tabakadan birisi olan Lady Dudley ismindeki güzel bir kadınla tanışır. Ona aşık olduğunu sanmaktadır. Bu ilişkiden haberdar olan Henriette, ağır bir hastalığa yakalanır. Bu hastalık onun ölümüyle son bulacaktır. Felix, Lady Dudley’e aşık olmadığını anlar ve yeniden Henriette’ye gider. Burada Henriette’nin ölüm döşeğinde olduğunu görür. Henriette, ona yaşadığı iç savaşları, aşkını, arzusunu, eş olma ile ilgili yaşadığı duygu ve çatışmaları anlatan bir mektup bırakmıştır. Henriette’nin ölümünden sonra Paris’e yerleşen Felix, siyasetle, bilimle, edebiyatla ilgili işlerle uğraşarak kendisini teselli etmeye çalışır.

Vadideki Zaman kitabının kişileri ve karakter özellikleri, tahlili:

Felix: Kitabın baş karakteri. Ailesi tarafından baskıcı ve otoriter bir eğitim görmüş anne şefkatini tatmamıştır. İki aşk arasında kalmış bir kişidir.

Kontes Henriette de Mortsauf: Felix’in güçlü bir aşk beslediği ve kitaba ismini veren karakterdir.

Kont Mortsauf: Kontes Henriette’nin eşidir. Sert, asık suratlı bir kişidir.

Lady Dudrey: Felix’in bir süre aşık olduğunu sandığı aşkı.

Jacques: Kontes Henriette’nin oğlu

Madeleine: Kontes Henriette’nin kızı

Takip Et
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler
En Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör