Neden Portakal Yemeliyiz? Portakalın Faydaları

portakalin faydalari
Sağlık Köşesi

Portakalın faydaları nelerdir? Portakal zayıflatır mı? Portakal yiyerek kilo verebilir miyim? Portakalın zararları var mıdır?

Kışın yaprağını dökmeyen ve beş metreye kadar yükselebilen bir meyve ağacıdır. Akdeniz iklimine sahip bölgelerde bol miktarda yetiştirilir. Güzel bir meyve olduğu gibi iyi de bir ilaçtır.

-Bol C vitamini ile kış aylarında soğuk algınlığı gibi ateşli hastalıklara karşı vücudun korunma gücünü ve direnci artırır. Ateş düşürücü özelliğe sahiptir. Şu kadar var ki hastalandıktan sonra yenilen portakal, o hastalığın seyrini etkilemez.

-Nadir yiyeceklerde bulunan P vitamini ile ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar. Bunların kireçlenip sertleşmesini önler. Bacaklardaki varisi geçirir.

-Portakalda mevcut B vitaminleri ve bol fosfor, sinir sisteminin kuvvetlenmesini, iyi çalışmasını sağlar. Sinir zafiyetini giderir. Bedeni ve bilhassa ruhi yorgunluğu geçirir. Portakal ağızdaki mikropları da öldürür.

-A vitamini ve çeşitli madeni maddeleri ile portakal, cildin taze ve pürüzsüz olmasını sağlar.

-Çeşitli sebeplerle kan koyulaştığı zaman, içinde hasıl olan pıhtıcıklar ince kan damarlarını tıkatır. Bunun sonucu olarak da kalp sektesi, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara yol açar. Bu rahatsızlıkları olan kimseler için portakal en iyi ilaçtır. Kan içindeki zararlı maddelerin temizlenmesini de sağlar.

-Kalp hastalığından ve felçten korur.

-Kanseri önleyici olarak bilinen bütün maddeleri ihtiva etmektedir.

-Her yemek üzerine yenilecek bir portakal mide ifrazatını artırır. Portakal kabuğundan yapılan reçel bu hususta daha tesirlidir. Kabuktaki esans, karaciğerle birlikte mide ve bağırsakları da çalıştırır. Peklik olanlar her sabah portakal reçeli yemelidirler

-Portakal suyu bir yumurta ile birlikte çırpılıp içilirse, herhangi bir hastalıktan zayıf düşmüş kimseler daha çabuk kuvvetlenip iyileşirler.

-Portakal suyundaki şifalı maddeler kan damarlarını ve kılcal damarları güçlendirir, vücuttaki ezik ve çürükler daha çabuk iyileşir.

-Kaynatılmış süt ve mama gibi gıdalarla beslenen küçük çocuklara günde 1-3 kahve kaşığı taze sıkılmış portakal suyu vererek, büyümeleri ve hastalıklara karşı korunmaları sağlanır.

-Vitamini ve doğrudan kana geçen şekeri ile hastalara kolayca enerji sağlar. İçindeki asitler ve madeni maddeler, şeker hastalarının susuzluğunu giderir.

-Kandaki şeker seviyesinin düşmesine yardım eder. Bu bakımdan portakal şeker hastaları için hem bir gıda, hem de ilaç vazifesi görür. Günde iki-üç adet yiyebilirler.

-Yüksek tansiyonda; haftada 1 gün, gün boyu portakal yenilir, başka bir şey yenilmez.

-Uykusuzlukta; 1 bardak kaynar suya 10 gram portakal yaprağı konur, demlendikten sonra yatarken içilir.
Portakal kabuklarından yapılan şurup mide hastalıklarında kullanılır.

-Kurutulup toz haline getirilen portakal kabukları, pasta sütlaç gibi yiyeceklerin üzerine serpildiği zaman hoş koku verir hazmı kolaylaştırır, iştah açar.

-Kuru portakal kabukları mutfak veya salonda yakılınca, oralara sinmiş olan yemek ve sigara kokularını giderir.

-Yenilecek portakallar tabii olgunlaşmış olmalıdır. kesilen veya sıkılan portakallar bekletilmeden yenmeli veya içilmelidir. Bekleyince buzdolabında da olsa C vitaminini ve diğer hassalarını kaybeder.

-Deri çanta, ayakkabı ve benzeri eşyalar önce portakal kabuğu ile ovulur, sonra kuru yumuşak bezle parlatılırsa, eski parlaklığını alırlar.

-Mide rahatsızlıkları olanlar portakal yememeli veya çok az ve tatlı olanlarını yemelidir.

Takip Et
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler
En Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör