LGS Nedir? LGS nasıl yapılır? LGS’ye kimler girebilir? LGS’ye giremeyenler ne yapacak? Lise tercihleri nasıl olacak? Sınav türü nedir?
TEOG’un kaldırılma gerekçesi olarak sınav stresi, sınavsız bir sınav gösterilmişti. Sonrasında bu gerekçe yerine test yerine açık uçlu sorular ile değiştirildi. Sonrasında bu sonuç nitelikli okullara %10’luk dilimin sınav ile alınacağı ve diğerlerinin mahallesinde hangi okul varsa onlardan birine gidecek şeklinde oldu. Yani çocuğunuz %10’luk dilimde değilse mahallenizde bahtınıza ne çıkarsa artık. %11’lik dilimdeyseniz ve “niteliksiz” okulların olduğu bir mahallede yaşıyorsanız ya onlardan birine gidecek çocuğunuz ya da farklı formüller arayacaksınız.
Liseye geçiş Sistemi nasıl olacak?
Çocuğunuzun başarı ortalaması Türkiye’deki dilimin %10’u içerisine giriyorsa çocuğunuz nitelikli okullar için yapılan sınava girmeye hak kazanacak. Tabi girmemekte de özgür bırakıldığı için ayrıca teşekkürler. Sınava giren öğrenci sınav sonrasındaki puanına göre tercih yapacak. Tabi bu sınavda üst düzey bir başarısızlık gösteren bir öğrenci ne olacak o konuda bir şey yok. Yani diyelim boş bıraktı yapmadı, ya da notları şişirilerek bu başarıyı yakaladı ve kötü sonuç aldı sınavdan. Bu çocuk ne olacak? Nitelikli bir okul? 🙂
Başarısı %10’luk dilimin altında olan çocuklar ne olacak?
Bu çocuklar mahallesinde hangi okul varsa ona gidecek. 5 okul tercih etme şansı var. Bunun için de ayrıca teşekkürler. Tabi mahalle değişiklikleri tavan yapacak doğal olarak. Ne yani güzel okullara sadece orada oturan paşalar mı gitsin?
Liseye Geçiş Sistemi’nin geçmişte yapılan değişikliklerin doğurduğu mağduriyetleri doğurmamasını umut umut ediyoruz elden ne gelir.