Kulak neden kanar? Kulaktan kan gelmesi ne demektir? Kulaktan kan gelmesinin nedenleri? Kulak kanadığında ne yapılmalıdır?
Kulaktan Kan Gelmesi Ne Demektir?
Kulak kanaması nedir? Kulak kanaması neden olur? Kulak kanamasının nedenleri? Kulak niye kanar? Kulak kanaması ilk yardım!
İnsanlarda kulak zarının yapısı oldukça hassastır. Genel olarak da kulak zarının yırtılması, zedelenmesi, kafaya gelen ağır bir darbe sonucu, aşırı basınç nedeniyle, sivri veya delici bir cisimle kulakta oluşabilen yaralar, su kaçması, üst solunum yolu hastalıkları, kulakta oluşan enfeksiyonlardan kaynaklı oluşur. Kulak kanaması ciddi sonuçlar doğurabilecek ve doğrudan beyine etki edebilecek konumda olduğu için çok önemlidir. Kulak kanaması asla küçümsenmemeli ve doktora başvurulmalıdır. Kulak kanamaları genellikle kısa süre devam eder ama yaralanmanın şiddeti ve oluşan hasara göre ağrı hissi devam edebilir.
Kulağın beyine olan yakınlığı ve hassasiyeti de bu ağrıları bazen çekilmez hale sokar. Çocuklarda orta kulak iltihabı sıklıkla yaşanmaktadır. Çocukta östaki borusu dar ve kısa olduğu için akıntı kulak zarı ve östaki borusu arasında birikerek iltihap oluşmasına neden olur. Bu durum bazen kulak çınlaması olarak da kendini gösterebilir. Kulak temizliği için kulağa sert cisimler sokmak oldukça tehlikelidir. Bu durum kulak zarının yırtılmasına ve kanamalara yol açar. Bazı durumlarda biriken kulak kiri de zarın kanamasına neden olabilir.
Kulak Kanamalarında Ne Yapılmalı?
- Öncelikle panik yapmamalı ve sakin davranılmalı.
- Kanama çok değilse temiz bir sargı beziyle kulak temizlenmeli.
- Kanama çoksa tampon yapılmaz kulak bezle sarılır.
- Kişi kendindeyse sırt üstü yatırılır eğer baygınlık geçiriyorsa kanayan kulağın üzerine yatırılır.
- Kanama önemsenmeli ve doktora başvurulmalıdır.