Kitap Özeti Nasıl Yazılır?
Özellikle eğitim öğretim hayatımızda, okulumuzda öğretmenlerimiz tarafından verilen ödevlerin başında kitap özetleri gelmektedir. İyi bir kitap özeti çıkarmak istiyorsanız bu içeriğimiz sizin için hazırlandı.
Birbirinden farklı kitap özetlerinin yer aldığı sitemiz her geçen gün kullanıcıların gönderdiği ve bizlerin hazırladığı kitap özetleriyle daha da büyümekte. Peki kitap özeti gelişigüzel çıkarılabilir mi? Kitap özeti çıkarırken neler yapmalıyız? Kitap özeti nasıl çıkarılır? Kitap özeti çıkarırken hangi zamanı kullanmalı? Bu yazımızı bu soruların cevapları için yazdık. Kitap özeti çıkaranlar ve çıkarmak isteyenler dikkatle okusunlar. Kitap özeti nasıl çıkarılır başlıklı bilgilendirme yazımız ilkokul, ortaokul, lise seviyesinde öğrencilerimiz için uygun olacak şekilde hazırlanmıştır.
Kitap Özeti Nasıl Çıkarılır?
- Kitabın adı
- Kitabın yazarı
- Kitabın sayfa sayısı
- Kitabın dili ve basıldığı yer
- Kitabın başlıca karakterleri
- Kitabın konusu
Kitap özeti çıkarırken kitabın adı, yazarı, kitabın sayfa sayısı, özgün dili ve basım yeri, başlıca karakterleri, kitabın konusu öncelik olarak verilerek kitap özeti çıkarılmaya başlanır.
Kitabı Nasıl Okumalı?
Özetini çıkaracağınız kitap, bir roman ya da hikaye veya başka bir türde yazılmış bir eser olabilir. Okuduğumuz zaman öncelikle o kitabın içine girebilmeli yani kitabın bizlere ne anlattığını etkin bir biçimde anlayabilmeliyiz. Özellikle bilinmesi gerekli noktaları, tarihleri, isimleri, yer adlarını akılda tutmada zorlanıyorsak not almalıyız.
Kitap Özetinde kullanılacak zaman
Kitap özetini çıkarma aşamasında öncelikle belilememiz gereken ana unsurlardan birisi de kitap özetinde hangi zaman dilimini yani haber kipini kullanacağımızdır. Kitap özetlerinde sadece bir zaman dilimi kullanılabilir diye bir kural ya da şart yoktur. Görülen geçmiş zaman (dı, di, du, dü) – Duyulan (miş’li) geçmiş zaman (mış, miş, muş, müş), Geniş zaman (r,ar,er,ır,ir,ur,ür) gibi farklı haber kiplerini kullanabilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz temel unsur bu zaman dilimlerinden, haber kiplerinden, birini seçtikten sonra kitap özetinizde sadece seçtiğiniz haber kipini, zaman ekini, kullanmanız gerektiğidir. Örneğin Duyulan geçmiş zaman haber kipini çıkaracağınız kitap özeti için seçtiyseniz özet boyunca kullanmanız gereken haber kipi duyulan geçmiş zaman (mış,miş,muş,müş)’dır. (Kitap özeti nasıl çıkarılır) Örneğin:
- “Bir gün eve bir hırsız gelmiş. Herkes o sırada uyuyormuş. Hırsız evde ne varsa çalmış.”
Özellikle özetinizde kullandığınız zamana dikkat edin ve onun dışında bir zaman kullanmamaya özen gösterin. Bu konuda özellikle öğrencilerin birçoğu hataya düşmekte ve özetlerinde birden fazla haber kipi (zaman) kullanmaktadır. Yanlış Kullanım:
- Ülkelerin birinde bir prens yaşar. Bu prensin adı Thomas’tır. Thosmas bir gün atıyla geziye çıkmış. Atıyla gezerken birden yere düştü.
Yukarıdaki örneğe baktığımızda üç farklı zaman dilimi, haber kipi, kullanılmıştır. Bu yanlıştır. Doğrusu şöyle olmalıydı: Doğru Kullanım:
- Ülkelerin birinde bir prens yaşar. Bu prensin adı Thomas’tır. Thomas bir gün atıyla geziye çıkar. Atıyla gezerken birden yere düşer.
Yukarıya baktığımızda sadece tek bir zaman kullanıldığını onun da geniş zaman olduğunu görüyoruz.
Kitabı okudunuz, hangi zamanı kullanacağınızı seçtiniz. Kitabın özetini nasıl çıkaracağınız yani hangi bilgileri vereceğiniz kitabın özetini neden çıkardığınızla ilgilidir. Sizden istenen sadece kitabın özeti ise Yukarıda belirttiğimiz şekilde kitapta gerçekleşen olayları uygun, anlaşılır bir şekilde özet çıkarabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi de özetin çok fazla uzun olmamasıdır. Adı üzerinde siz bir özet çıkaracaksınız, söz gelimi, 150 sayfalık bir kitap için 3-4 sayfalık bir özet fazla olacaktır. Bir kitabın özeti 1 ya da 2 sayfa olması yeterlidir.
Kitap Özetinde Karakter Analizi Nasıl yapılır?
Kitabın özeti dışında sizden kitabın incelemesi, kişilerin tahlili, olay analizi, ana fikri gibi çalışmalar da istendiyse bu özet çıkarma çalışmanızda daha titiz davranmanızı gerektirmektedir. Kitabın kişilerini de özeti yazdıktan sonra tek tek isimlerini yazıp kısaca karakterleri hakkında bilgiler verebilirsiniz.
Örnek kişi analizi:
- Thomas: Cesur, dürüst bir kişiliğe sahiptir. İnandığı değerler uğruna mücadele etmekten vazgeçmez.
Sitemizde bulunan kitap özetlerine buradan ulaşabilir.
Süüüü
teşekkür ederim 14 adet site baktım en güzeli bu
Çok güzel yazlımış, gerçekten çok teşekkür ederim herkes adına… <3 <3 <3
ya ben 1 cümle yapıyom bırakıyom
Çok güzel yazlımış, gerçekten çok teşekkür ederim herkes adına… <3 <3 <3
200 sayfalık bir kitap için kaç sayfa özet yazmamız gerekir acaba?
Merhaba bunun için net bir sayfa sayısı söylemekten ziyade önerimiz 200 sayfalık bir kitap için 1- 2 sayfa arası bir özetin yeterli olacağı.
Şu 1-2 sayfa iyi oldu. Ben bir kaç cümleyle özet yapmıştım :d
ilk üçünü herkes biliyordu boş yaptın
cok anlamadım ama faydalanana ların adına tesekkurler
Yaban romanının özetini nasil yazabilirim?biraz eski ve karışık bi kitap
ewt çok guzel teşekkurler faka bu yarışmanın ödulu nedir acaba ??¿
Ne yarışması, Ne ödülü yaw?!
Hoca lojistik kitabinin ozetini yazin soyluyor.onu nasl yapcaz?
onu allah bilir gardasım
teşekkürler…..