Ortaokul ve liselerde verilen iletişim konusunun anlatımını word olarak word olarak indir butonundan hemen indirebilir ya da iletişim konu anlatımını indirebilirsiniz. 5. sınıf, 6. sınıf, 7. sınıf, 8. sınıf, 9. sınıf ve 10. sınıf konuları arasında yer alan iletişim konusunun anlatımı, özellikleri ve iletişim konusunun terimlerinin ne olduğu anlatılmıştır.
İletişim Konu Anlatımı
İletişim Nedir?
İletişim: duygu ve düşüncelerin karşı taraftaki kişiye konuşma, yazı, işaret, jest ve mimik gibi çeşitli yollarla aktarılması sürecine iletişim denir.
- Bu bilgi, duygu, anlam ve düşünce alışverişi en az insanlık tarihi kadar bir geçmişe sahiptir. İnsanların birlikte yaşayabilmelerinin temelinde birbirleriyle iletişim kurabilmeleri yatmaktadır.
- İnsanlar toplu bir halde yaşadıklarından her türlü düşünce ve duyguyu başkalarına aktarma ihtiyacını tarih boyunca hissetmiştir. Bu nedenle insan yaşadığı toplumun dilini ve kurallarını öğrenerek topluluğun bireyleriyle etkileşim halinde kalmıştır.
- İletişim birçok yoldan yapılmaktadır. Birlikte en gelişmiş iletişim yöntemi ise dildir. İnsanlar arasındaki iletişimin çok büyük bir kısmı dilin yardımıyla gerçekleşmektedir.
İletişim Ögeleri Nelerdir?
İletişim sürecinin gerçekleşmesi sırasında birçok öge görev yapmaktadır.
Gönderici (Kaynak)
Gönderici ya da kaynak olarak adlandırılan öge iletişim sürecinin başlatıcısıdır. Gönderici, duygu ve düşünceleri karşı tarafa aktaran ögedir.
Alıcı
Kaynak tarafından yollanan iletiyi ya da mesajı alan ögedir. Bu öge bazen bir kişi ya da bir topluluk olabilir.
İleti:
Alıcıya aktarılması amacıyla gönderici tarafından yollanan mesaja ileti denir. İleti görsel ya da işitsel şekilde olabilir.
Kanal
Kaynak tarafından alıcıya aktarılan mesajın gönderilme şekline denmektedir. Ses, ışık, görsel, işaret, televizyon, telefon kanal olabilecek ögelerdir.
Dönüt (Geri Bildirim)
Göndericiden alınan mesaja alıcının bir cevap vermesine dönüt denir. Dönüt ile iletilen mesajın ulaşılıp ulaşılmadığı anlaşılabilir.
Bağlam (Mekan)
İletişim sürecinin gerçekleştiği ortama denmektedir.
Kod
Gönderici ve alıcı arasında yapılan iletişimin her iki tarafından bilinen bir kodlamayla gerçekleşmesidir. Örneğin ses dalgaları yahut trafik işaretleri örnek verilebilir.