Esir Şehrin İnsanları Kitap Özeti (Kemal Tahir)

Kemal Tahir’in eseri Esir Şehrin İnsanları kitabının özeti, sayfa sayısı, kişileri ve özellikleri, türü, sayfa sayısı hangisoru.com tarafından sizlere sunulmuştur. Esir Şehrin İnsanları özeti, Esir Şehrin İnsanları geniş özeti. Esir Şehrin İnsanları kitap özeti ve uzun özeti.

Kitabın adı: Esir Şehrin İnsanları

Esir Şehrin İnsanları kitabının türü: Roman

Esir Şehrin İnsanları sayfa sayısı: 463

Esir Şehrin İnsanları kitabının konusu: Romanda Milli Mücadele dönemi anlatılmakta ve bu dönemde yaşayan öncesine Milli Mücadeleye ilgisiz kalan bir aydının bu davaya karşı değişimi verilmiştir.

Esir Şehrin İnsanları roman özeti:

Romanın baş karakteri İspanya’da yaşayan Kamil Bey, yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle İstanbula bazı mülklerini satmak için gelir. Kamil ve ailesi Batı anlayışına oldukça hakim olmalarına rağmen kendi kültürlerine oldukça yabancı kalmışlardır.

İstanbul’a eşi Nermin Hanım ve kızları Ayşe ile yerleşen Kamil Bey, İstanbul’da babasından kalan bir köşkü yeniden yaptırarak oraya ailece yerleşir. Burada Nedime Hanım’ın Karadayı isminde bir gazetesi vardır ve Kamil Bey de burada çalışmaya başlar. Bu arada Kamil Bey, Galatasaray Lisesi’nden arkadaşı olan Ahmet ile de karşılaşır ve Ahmet ondan yardım ister. Gazete aracılığı ile Anadolu ile haberleşme sağlanır. Bu gelişmeler ve çalışmalarla birlikte Kamil ve ülkesindeki gelişmelerle ilgilenmeye başlar.

Düşman askerlerinin gelecekte yapacağı saldırıyı öğrenen ve bu saldırı planlarını ele geçiren Nedime Hanım bu saldırıyı Anadolu’ya haber vermek ister. Bu işi Kamil Bey yapmak ister ve saldırı planları ile birlikte yola çıkar fakat dost gibi görünen Niyazi İstanbul Hükümet’inin ve düşmanların ajanlığını yapmıştır ve Kamil Bey’i de ele verdiği için Kamil Bey yolculuk sırasında yakalanır.

Pek çok kez sorguya çekilen Kamil Bey Nedime Hanım’ı ele verecek bir şey söylemez. Kendisinin Paşa oğlu olduğundan dolayı bir zarar görmeyeceğini, tek yapması gerekenin Nedime Hanım’ın ismini vermek olduğunu bilmesine hatta bunun doğrudan kendisine söylenmesine rağmen bunu bir alçaklık olarak görür ve kabul etmez. Eşi Nermin Hanım ve kızı Ayşe bu durumdan haberdar olur ve oldukça şaşırırlar. Fakat Kamil Bey artık eski Kamil Bey değildir. O artık ülkesine ve Milli Mücadeleye ilgisiz kalan bir aydın değildir. Burada büyük bir değişim gösteren Kamil Bey kendisine İstanbul’da elçilikte görev alma işi vaadine rağmen kimseyi ele verecek bir şey söylemez.

Esir Şehrin İnsanları kişileri, karakter özellikleri:

Kamil Bey: Selim Paşa’nın oğlu olan Kamil Bey uzun yıllar Avrupa’da kalmış eğitimini de orada almıştır. Osmanlı kültür ve yaşayışına, milli mücadeleye karşı ilgisiz ve bilgisiz bir kişi olan Kamil Bey olaylar karşısında daha duyarlı bir aydın olmuştur.

Nermin: Kamil Bey’in eşidir. Batı kültürüne sahip olmasına karşın kendi kültürü konusunda bilgisizdir. Zenginlik onun için önemli olandır.

Nedime Hanım: Karadayı gazetesini çıkararak Milli Mücadeleye destek verir. Milli Mücadelenin sembol cesur kadınıdır. Korkusuz bir kahraman olarak gösterilir.

Takip Et
Bildir
guest
3 Yorum
En Yeniler
En Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
melis su
melis su
6 yıl önce

Çok güzel bir roman harika anlatmaya gerek yok mikkemmel herkese okumasını tavsiye ederim arkadaşlar muhakkak okuyun

ecem gunesova
ecem gunesova
7 yıl önce

Bence tam yazdığımiza göre sonuçlar çıkarsanız daha iyi olur.??

ecem gunesova
ecem gunesova
7 yıl önce

Daha kısası olsaydı iyi olurdu?☺