Ekinoks Nedir?
Yaz aylarında günlerin geceden daha uzun olduğu ve kış aylarında günlerin kısaldığını az çok biliyoruz Bununla birlikte, yılın bazı bölümlerinde bu bilgi tam olarak doğru sayılmaz: bu bölümler ekinoks bölümleri. Ekinoks , gece ve gündüz sürelerinin tam olarak aynı uzunlukta olduğu yani 12’şer saat olduğu zamanlardır. Ekinoks yılda iki kez, 21 Mart ve 23 Eylül’de görülür. Dünya’nın ekseni, Dünya’nın Güneş’in etrafındaki yolu tarafından yaratılan hayali düzlem olan ekliptiğe göre yaklaşık 23.4 ° ‘lik bir açıyla eğilir . Yılın herhangi bir gününde, güney yarımküre veya Kuzey Yarımküre, Güneş’e doğru biraz eğilir. Ama iki ekinoksta, Dünya’nın ekseninin eğimi, resimlerin gösterdiği gibi Güneş ışınlarına diktir.
Ekinoks Kelimesi Nereden Geliyor?
Ekinoks kelimesi Latinceden türetilmiştir: ‘equi,’ aequus eşit anlamına gelen ve NOx’, gece anlamına gelir.
Gerçekte, gündüz ve gece ekinoksta tam olarak aynı uzunlukta değildir ama çok yakınlar. Bu küçük farkın süresinde çeşitli nedenler vardır. Gündüz ve geceyi tanımladığımız yol, güneşin kenarını merkez yerine bir ölçüm noktası olarak kullanır. Ayrıca, kırılma insanların güneş ışığını güneşin ufukta yükselmesinden daha erken görmesini sağlar.
Ekinoks Türleri
Sadece iki tür ekinoks vardır. Mart ve Eylül ekinokslarının her birinin kendi isimleri vardır. Kuzey Yarımküre’de, Mart ekinoksu, vernal ekinoksu olarak adlandırılır, Eylül ayında ise, sonbahar ekinoksu denir . Güney Yarımküre’de, isimler, mevsimler değiştiği için tam tersidir. Örneğin, sonbahar ve sonbahar ekinoksu, Güney Yarımküre’de, Kuzey Yarımküre’de ilkbahar olduğunda, Mart ayında görülür.