Düşünceyi geliştirme yolları konu anlatımı ve örnekleri. Düşünceyi geliştirme yolları nelerdir ve örneklerle konu anlatımı ders notları.
Düşünceyi geliştirme yolları anlatımın etkileyiciliğini artırmak anlatımın gücünü daha etkili kılmak için başvurulan belli başlı yöntemlerdir. Bir paragrafta sadece bir düşünceyi geliştirme yolu da kullanılabilir birden fazla yöntem de bir arada kullanılabilir. Şimdi gelelim düşünceyi geliştirme yollarının neler olduğuna ve örneklerine:
Düşünceyi Geliştirme Yolları Konu Anlatımı
Tanımlama:
Anlatımda nedir sorusunun cevabının yer aldığı cümlelerde tanımlama yapılmıştır.
Örnek: Bilgisayar, sanal ortamda bilgi alışverişi yapmamızı sağlayan teknolojik bir araçtır. (Bu cümlede bilgisayar nedir sorusunun cevabı yer aldığı için bu cümlede tanımlama yapılmıştır. Böyle bir cümlenin yer aldığı bir metinde de tanımlama yapılmıştır diyebiliriz.)
Örnek 2: Hayat, yaşayabilmeyi öğrenme sanatıdır. (Burada da öznel olsa da hayata dair bir tanımlama yapılmıştır. Hayat nedir sorusunun cevabı yer almaktadır.)
Örneklendirme
Burada amaç anlatılanı daha somut hale getirmektir. Bazen anlatmak istediklerimiz ne kadar zor olsa da onca şey anlatmaktansa vereceğimiz birkaç örnek tüm durumu özetleyebilir.
Örnek: Edebiyatımızda birçok önemli hikayeci vardır. Ömer Seyfettin, Sait Faik Abasıyanık, Kemalettin Tuğcu bunlar arasında yer alır.
Sayısal Verilerden Yararlanma
Bu yöntemde araştırma sonuçları ile elde edilen istatistiki bilgilerden faydalanılır.
Örnek: Ülkemizdeki seçimlerde vatandaşın seçime katılım oranı oldukça düşük olsa da son seçimlerde katılım oranının arttığını görmekteyiz. Bir önceki seçimde katılım oranı %27 iken son seçimde bu oran %34’e çıkmıştır. Bu durumda seçimlere katılımda yaklaşık 1 milyonluk artış görülmüştür.
Tanık Gösterme
Bahsedilen konu, düşüncenin etkisini ve inandırıcılığını artırmak için o konuda uzman veya sözüne güvenilir bir kişinin düşüncesine veya sözüne yer vermektir.
Örnek: Eğitim ve eğitimci hayatımız açısından oldukça önemli iki kavramdır. Hayatımıza yön veren ve bizi geliştiren iki temel olgudan bahsediyoruz burada. Öyle ki Hz. Ali’nin: “Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.” sözü de özellikle eğitimcilerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bizlere göstermektedir.
Karşılaştırma
En az iki unsurun benzer ya da farklı yönlerinin karşılaştırılmasıdır.
Örnek: Yıllar geçtikçe daha huysuz birisi oluyorsun.
Benzetme
En az iki unsurdan birinin diğerine benzetilmesidir..
Babam aslan gibi kükredi.
Çocuk tilki gibi kurnaz maşallah!
Öğretmen çiçektir.
İyi bir site
Aynen