Resmi yazı tipleri arasında gündelik hayatta en yaygın kullanılan yazı tiplerinden birisi herkesin de takdir edeceği üzere dilekçedir. Dilekçe gündelik hayatta oldukça fazla yerde karşımıza çıkıyor ama pek çoğumuz dilekçe hakkında pek bilgi sahibi değiliz. Bir başka deyişle; “dilekçe nedir?” ve “dilekçe nasıl yazılır?” gibi soruların cevabını pek çoğumuz ne yazık ki hiç bilmiyoruz ya da eksik bir şekilde biliyoruz.
Eğer siz de yukarıda bahsedilen dilekçe hakkında eksik bilgi sahibi olan ya da hiç bilgi sahibi olmayan insanlardan biriyseniz en doğru yerdesiniz. Zira bu yazıda “dilekçe nedir?” ve “dilekçe nasıl yazılır?” sorularının cevabını bulacaksınız. Bununla da kalmayıp yazının sonunda “dilekçe örnekleri nelerdir?” sorusunda cevap niteliği taşıyacak olan dilekçe örnekleri göreceksiniz ve tüm bunların sonucunda dilekçe hakkında üst düzey bilgi sahibi olacaksınız. Haydi gelin, hiç vakit kaybetmeden başlayalım…
Dilekçe Nedir?
Birçok kişi tarafından kabul edilen şekilde tanım yapılacak olursa; bir şikayet duyurusu yapma, bir isteği dile getirme ya da herhangi bir konu hakkında bilgi verme amaçlarından birisi güdülerek resmi ya da özel kuruluşlara veyahut da tüzel ya da gerçek kişilere yazılan imzalı başvuru yazısı niteliği taşıyan yazılara dilekçe denir.
“Dilekçe nedir?” sorusunun cevabı yukarıdaki gibidir. Peki dilekçe nasıl yazılır? Bir başka deyişle, dilekçe yazılırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Haydi hiç vakit kaybetmeksizin öğrenelim.
Dilekçe Nasıl Yazılır?
- Dilekçeler A4 kağıdına yazılmalıdır. A4 kağıdı yoksa aynı niteliği taşıyan çizgisiz, beyaz başka bir kağıda yazılmalıdır.
- Dilekçeler eksik, yarım, yamalı kağıtlara değil, tam bir kağıda yazılmalıdır.
- Dilekçe yazılırken kağıdın bir yüzü temiz ve boş bırakılmalıdır. Bir başka deyişle dilekçe yazarken kağıdın arkasına geçilmemelidir.
- Bir dilekçe tükenmez kalem ile yazılacaksa kalemin rengi sadece mavi ya da siyah olabilir.
- Dilekçe hangi kuruma yazılıyorsa, dilekçe o kuruma edilen bir hitap ile başlamak zorundadır.
- Dilekçe yazılırken yer ve tarih bilgisi belirtilmelidir.
- Dilekçeler nesnel bir dil ile yazılmalıdır.
- Dilekçe ciddi bir dil ile yazılmalıdır.
- Dilekçede kullanılacak dil resmi bir dil olmalı ve bu bağlamda saygılı bir üslup takınılmalıdır.
- Dilekçenin yazılma nedeni olan istek, sorun ya da durum açık ve net bir şekilde belirtilmelidir ayrıca lüzumu olmayan ayrıntılara yer verilmeden kısa bir şekilde konu izah edilmelidir.
- Dilekçe kapsamında istenilen şeyler Türkiye Cumhuriyeti anayasasına uygun olmak zorundadır.
- Dilekçe yazılırken hiyerarşik düzen göz önünde bulundurulmalıdır.
- Dilekçe yazılırken yazım ve noktalama işaretlerinin doğru kullanılmasına özen gösterilmelidir.
- Dilekçeye eklenmesi gereken bir ya da birden fazla ek dosya varsa bu ekler yani dosyalar, yazının sonunda “ekler” başlığı kapsamında gösterilmelidir.
“Dilekçe nasıl yazılır?” sorusu kapsamında dikkat edilmesi gereken şeyler başlıca yukarıdaki gibiydi.
Şimdi birkaç dilekçe örneği görelim ve doğru dilekçe yazma yolunda tüm adımları sağlam atmış olalım.
Dilekçe Örnekleri
Aşağıda görsel halinde birkaç dilekçe örneği, daha doğrusu dilekçe örnekleri, görebilirsiniz.
- İlk örneğimiz bir köy derneği başkanlığına yazılan dilekçe örneği…
- İkinci örnek devamsızlık durumuna ilişkin okul müdürlüğüne yazılan bir dilekçe örneği…
- Son dilekçe örneği ise üniversite dekanlığına yazılan bir dilekçe…