Coğrafi Konum Nedir?

Coğrafya

cografi-konum-nedirCoğrafi konum, dünya üzerindeki pozisyona karşılık gelmektedir. Dünya üzerinde bulunan her nokta belli bir koordinat, enlem ve boylamla tanımlanabilmektedir.

Coğrafi konum iki farklı şekilde ifade edilebilmektedir.

Özel Konum:

Özel konum, herhangi bir bölgenin, denizlere göre, kıtalara göre, dağlara göre, siyasi noktalara göre, stratejik noktalara vb durumlara göre bulunduğu konumdur.

Örneğin: Türkiye’nin Asya ile Avrupa’yı bağlayan bir köprü konumda olması özel konumla ilgili bir özelliğidir. Önemli petrol kaynağına sahip ülkelere komşu olması da yine özel konumuyla alakalıdır.

Matematiksel Konum:

Matematiksel konum nedir? Matematiksel konum bir bölgenin, Dünya üzerinde herhangi bir noktanın enlem ve boylam cinsinden bulunduğu konumun ifadesidir.

Örneğin: Ülkemiz  36° -42° kuzey enlemleri ve 26°-45° doğu meridyenleri arasında kalmaktadır. Bu ülkemizin matematiksel konumudur.

Coğrafi konum koordinatları iki şekilde verilmektedir:

Boylamlar:

Boylamlar coğrafi koordinadı doğu-batı olarak vermektedirler. Sıfır çizgisi meridyeni ya da başlangıç meridyeni, İngiltere’nin Greenwich kasabasından geçtiği kabul edilen ve dünyayı ikiye böldüğü varsayılan meridyendir. Bu meridyen Dünya’yı doğu ve batı olmak üzere ikiye böler.

Enlemler:

Enlem bir yerin Dünya üzerindeki konumunu güney-kuzey olarak vermektedir. Toplamda 360 meridyen olduğu kabul edilmekte bunların 180’i batı, 180’i doğu meridyenleridir. Enlemler ise 90’ı kuzey, 90’ı güneyde olarak toplamda 180 enlem olduğu kabul edilmiştir. Enlemlerin verdiği değerler Ekvator’a olan mesafenin göstergesidir. Bir yerin enlemi o yerin Ekvator’a olan mesafesinin açısal değerini göstermektedir. Aynı enlem üzerindeki noktaların birleşimi ise paralelleri meydana getirmektedir ve paraleller arası mesafe 111 km olarak hesaplanmıştır. Enlemler, derece, dakika ve saniye cinsinden gösterilmektedir. Enlemler için başlangıç Ekvator olarak kabul edilir ve 0 derece enlemidir. Ekvator’un kuzeyinde kalan enlemler kuzey enlemleri güney enlemleri ise güney enlemlerini oluşturmaktadır.

Takip Et
Bildir
guest
0 Yorum
En Yeniler
En Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör