Memduh Şevket Esendal’ın ünlü eseri Ayaşlı ve Kiracıları romanının konusunu, ana fikrini, karakter incelemesini ve kitap özetini paylaşıyoruz. Ayaşlı ve Kiracıları roman özeti, Ayaşlı ve Kiracıları geniş kitap özeti oku.
Bu eserde, bir apartmanda yaşayan insanların hayatı anlatılmaktadır. Bir apartmanın 9 odalı bölümünü kiralayan Ayaşlı İbrahim Efendi odaları isteyene kiralık olarak vermektedir. Bu odada hikayede geçen karakterler; yazarımız, Hasan Bey, Abdülkerim ve İffet Hanım, İskender Bey, Ayaşlı, Halide, Şoför Fuat ve eşi Faika, Turan Hanım ve eşi Haki Bey’dir.
Hasan Bey yazarlar arası en iyi olan karakterdir. Turan Hanım kiraladığı odada kumar oynatır. Ve oda boş durmaz her daim geleni gideni olan bir odadır. Bu kumar furyasından en kârlı çıkanlar Turan Hanım ile İskender Bey’dir. Kumar işini çok iyi bilirler. Onların işi bu işten para kazanmak, diğerlerinin ise parasını onlara kaptırmaktır. Romandaki yazarımız, bir bankada görevli ve işini iyi yapan, etrafındaki kişiler ve müdürünce sevilen bir karakterdir.
Hizmetçi temiz olmadığı için Şefik Bey’den şikayetçidir. Turan Hanım’ın eşi Haki Bey, Turan Hanım ile yazar arasındaki ilişkiyi görmezden gelir. Abdülkerim ve eşi İffet Hanım’ın susmak bilmeyen ve etrafta kalan kiracıları da rahatsız eden çocuklarıyla başları beladadır. Doktor Fahri, yazarı Turan Hanım’ı bırakıp evlenmek için ikna etmeye çalışmaktadır. Turan Hanım’ın kumar işi büyüdükçe kiraladığı odayı bırakıp kumar işleteceği bir eve geçer. Bu durumdan Ayaşlı rahatsız olmuştur ve kumar işini İffet Hanım devralsa da çocuğundan ötürü başarılı olamamıştır.
Hasan Bey ve Ayaşlı ise her gece sofralarını kurarak siyasi tartışmalara girmektedir. Daha sonra Hasan Bey’in durumu fenalaşmış ve bu durum kızı Selime’ye haber edilmiştir. Selime yazarımızı kendine aşık etmiştir. Doktor Fahri ise hala yazarımızı evlendirmeye çalışmaktadır. Bu arada yazarımız ise bir şekilde müdürün kızı Melek Hanım’la evlenmiştir. Doktor Fahri Melek Hanım’ı görünce büyülenmiştir. Sonunda Doktor Fahri de muradına ermiştir.
Hasan Bey’in durumu daha da kötüleşir ve sonunda vefat eder. Yazarımız Selime’ye ne kadar kalmasını söylese de Selime reddeder ve gider. Yazarımız Ayvalık’a giden Selime’nin durumunu oradaki dostlarıyla mektuplaşarak öğrenir.
Şefik Bey, kafası kesik olarak ölü bulunur. Edindiği arkadaşlıklar zaten pek tekin arkadaşlıklar değildir. İskender Bey ortak olduğu kişilerin hileli işlerinden ötürü hapse girer.
Selime Ayvalık’tan döneceğini belirten bir telgraf göndererek yazarımızı çok mutlu eder. Yazarımız ikisi için bir ev tutar. Doktor Fahri dönmesi için ikna etmeye çalışsa da başarılı olamaz. Yazarımız ile Selime; Doktor Fahri ile müdürün kızı Melek Hanım aynı gün aynı evde nikahlanırlar.
Ayaşlı ve Kiracıları bu gerçekleşen ölümlere ve dağılmalara karşı gelemeyip dağılmışlardır. Ayaşlı sık sık yazarı ziyaret eder bir süre sonra ziyaretler kesilir. Selime birgün babasının mezarını ziyarete gittiğinde babasının mezarının yanında başka mezar olduğunu da görür. Bu mezar Ayaşlı’nın mezarıdır, o da vefat etmiştir.
Yazar bu eserinde, sağlıklı bir toplum yapısının sağlıklı bir aileden geçebileceğini bizlere göstermektedir.