Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizlere birçok öğretmenin bilmediği bir yönetmelikten bahsedeceğim. Bu yönetmelik öğretmenler açısından oldukça önemli, yararlı ender yönetmeliklerdendir belki de. Ayakta Tedavi Yönetmeliğinden bahsetmek istiyorum sizlere. Ayakta Tedavi nedir? Ayakta Tedavi yönetmeliğinden kimler yararlanabilir? Öğretmenler ayakta tedavi yönetmeliğini nasıl kullanırlar? Ayakta Tedavi Beyannamesi örneğini de aşağıdan indirebilirsiniz.
Öncelikle ayakta tedavi yönetmeliğine göre kimler ayakta tedavi yönetmeliğinden yararlanabilir onu cevaplayalım:
Ayakta tedavi yönetmeliği Milli Eğitim Bakanlığı Tarafından çıkarılmıştır. Bu sebeple yönetmelikten Milli Eğitim Personeli yararlanabilir.
Ayakta tedavi yönetmeliği Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2010 yılında çıkarılmış bir yönetmeliktir. Peki Ayakta Tedavi yönetmeliği ne işe yarar?
Sabah kısa bir rahatsızlık geçirdiniz diyelim. Bu yönetmelikten haberdar değilseniz geç kaldığınız için belki de gidecek rapor alacaksınız. Fakat rahatsızlığınız (ya da geç kalmanıza neden olan durum, olay) kısa süreli ise rapor almadan sadece girmediğiniz ders sayısı kadar ek dersinizin kesilmesini istiyorsanız. İşte burada Ayakta Tedavi Yönetmeliği devreye giriyor. İlk derse girmediniz diyelim, sağlık ocağına gidiyorsunuz. (Aslında gitmenize de gerek yok ama idare ile aranız yok ise işiniz garanti olsun diye durumu izah edip ayakta tedavi olduğunuza dair bir belge alabilirsiniz.) daha sonra ayakta tedavi beyannamesini doldurup idarecilerinize teslim ediyorsunuz. (Bu durumdan haberdar olmayan idarecileriniz dahi olabilir, onlar için de bir iyilik yapacaksınız.)
Not: Ayakta tedavi uygulamasının okullarda öğretmenler arasında çeşitli yanlış bilgilendirmelerden bazıları:
O gün izinli sayılır mıyız? Evet netice tedavi olduk ve bunu beyan ettik. (Bu durum sizin vicdanınızla alakalı bir durumdur.)
Beyanda saati de belirtmesi gerekiyor mu? Beyanda doktor imzası olması gerekiyor mu? Hayır! Gerekmez, yönetmeliği açıp okuduğumuzda böyle bir uygulamaya gerek kalmadığını göreceğiz. Beyannameyi doldurup teslim ediyoruz bu kadar.
O gün dersinize girmeye devam ediyorsunuz, böylece ek derslerinize büyük bir darbe yememiş oluyorsunuz. Yazının sonunda ayakta tedavi yönetmeliğince doldurmanız gereken ayakta tedavi formunu, beyannamesini word dosyası halinde indirebilirsiniz.
Ayakta Tedavi Yönetmeliği MEB ve Örneği
Sayı : B.08.0.PGM.0.06.07.00-4-1883/31270 23 /06/2010
Konu : Ayakta Tedavi İşlemleri.
GENELGE
2010/41
İlgi: a) 29/09/2008 tarih ve 27012 sayılı Resmî Gazetede ( mükerrer ) yayınlanan 2008 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği.
b) 25/03/2010 tarih ve 27532 sayılı Resmî Gazete (mükerrer) Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği.
Bilindiği gibi, Sosyal Güvenlik Kurumunun 14/01/2010 tarihli duyurusunda; “Kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularınca yapılan muayeneleri sonucu istirahatlı bırakılmalarına gerek görülmeyen veya ayakta tetkik ve tedavileri sağlanıp da iş görebilecek duruma gelen sigortalılar için müdavi hekimlerce ilgi (a) Tebliğ eki “Çalışabilir Kağıdı” (EK-11/A) düzenlenecektir.” hükmüne yer verilmişti.
Ancak, ilgi (a) Tebliğde ayakta tedavi görüp de hastalık raporu verilmeyenlere müdavi hekimlerce düzenlenen “çalışabilir kağıdı” kurumların personelinin takibinde kolaylık sağlamakta iken, bu belge ilgi (b) tebliğ ile yürürlükten kaldırılmıştır.
Bakanlığımıza ulaşan bilgilerden, söz konusu çalışabilir kağıdının kaldırılması tedavi amacıyla sağlık kuruluşlarına giden personelin takibinde güçlüklerin çekilmesine neden olduğu anlaşılmaktadır.
Bu bağlamda, kendisi veya aile fertlerinden birinin sağlık kuruluşlarında ayakta tedavi görmelerine bağlı olarak görevine gelemeyen personelin, takibi ve idari izinli sayılabilmeleri için Genelge eki “Ayakta Tedavi Beyan Belgesi”ni doldurarak görev yerlerine vermeleri gerekmektedir.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Esengül CİVELEK
Bakan a.
Müsteşar
EK:Ayakta Tedavi Beyan Belgesi ( 1 sayfa )
DAĞITIM
-Merkez Teşkilatı Birimlerine
-81 İl Valiliğine
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİ
AYAKTA TEDAVİ BEYAN BELGESİ
Hastanın
Adı Soyadı :
Aile Fertlerinin Yakınlığı :
T.C. Kimlik No :
Tedavi Olduğu Sağlık Kuruluşunun Adı :
Sağlık Kurumuna başvuru Tarihi :
Ayakta Yapılan Tedavinin bitiş tarihi :
Yukarıda belirtmiş olduğum sağlık kuruluşunda ayakta tedavi yapıldığını beyan ederim. …/…/….
Adı Soyadı:
Unvanı
imza
hemşerim sen bu işleri çok iyi biliyorsun ,bir de üstelik idarecilere iyilik yapıp onlara iş öğretiyorsun.ama burada paylaştığın mevzuatın bir yönetmelik değil GENELGE olduğunu bilmiyorsun.ne diyeyim.
öğretmen ayakta tedavi beyanı dolduruyor,,fakat gün içind ehiç bir derse girmiyor…Bunun neresi ayakta tedavi beyannamesi..suistimale açık bir uygulama….kaytarma..