Reşat Nuri Güntekin’in eserlerinden Anadolu Notları kitabının geniş ve uzun özetini aşağıdan okuyacaksınız. Anadolu Notları kitabının geniş özeti. Anadolu Notları uzun özeti. Reşat Nuri Güntekin Anadolu Notları kitap özeti.
Kitabın Adı: Anadolu Notları
Anadolu Notları Kitabının Yazarı: Reşat Nuri Güntekin
Anadolu Kitabının Sayfa Sayısı: 287
Anadolu Kitabının Konusu: Anadolu gezisi sırasında yaşanan olaylar.
Reşat Nuri Güntekin Anadolu Notları Kitabının Özeti
Kitabın adından da anlaşılacağı gibi kitap birbirinden farklı notlardan dolayısıyla birbirinden farklı olaylardan oluşmaktadır. Bunlardan birkaçının özetine bakacak olursak:
Eserin “Trende” bölümündeki notlarında yazarımız trende bulunduğu zaman dilimindeki düşüncelerini aktarıyor. Yazara göre trende iken en çok istenilenin vagonda tek başına olmak olmasıdır. Yazar, vagonda tek başına kalabilmek için, gelen yolcuya: “Burada biri var.”, “Kantine gitti.” gibisinden açıklamalar yaparak vagonda tek başına yolculuk etmek ister. Bazen de uğurlamak için gelen yolcuları yanına oturtmak tren hareket edinceye kadar orada oturmasını sağlamaktır.
Bir defasında yazar, yüzüne tülbent sarar ve sigara külüyle yüzüne birkaç çizik atar. Karşısına oturan yine de kalkmazsa “Vallahi bilmem birader, bizim dayı yılancıktan öldü. Bize de mi geçti nedir?” diye konuşur, sonrasında bul bulabilirsen karşıdakini…
Su, yazar için olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır. Her zaman yanında su olması gerekmektedir. Şayet suyu yoksa onun yerine maden suyu ile idare edermiş.
“Yolda Hastalık” adlı notlarında ise yazar, geçirdiği hastalığı kendisinin tedavi etmesini anlatıyor. Bilgili olmasına karşın yine de rezil olmamak adına bir otele geçip terleme yöntemiyle iyileşmeye çalışmaktadır.
Tulüyat tiyatrolar da yazarın notlarında 3 bölümde yerini almıştır. Yazarımız için tiyatro bir toplumun gelişmesi ve kültürünün sağlığı açısından oldukça büyük önem arz etmektedir. Fakat köye giden tiyatrocu bayanların giyiniş tarzlarının köylü erkekleri kışkırttığını ve köyde dedikoduya, kavgaya neden olduğu için tiyatrocuların kovulurdu.
“Fare” isimli notlarında paranın öneminin ne derece büyük olduğu bu yüzden kendisine bile şantaj yapıldığını ifade etmektedir.
Eserin son bölümünü oluşturan notu olan “Bir Dost Tenkidine Cevap” ta dostunun 1. kitabındaki tenkitlerini(eleştirilerini) yanıtlıyordu. Dostu, kendisine hatıra türündeki bu notlarını roman şeklinde yazmış olduğunu ifade etmiştir.
Anadolu Notları Kitabının Ana Fikri / Ana Düşüncesi: Bu kitap Anadolu’nun güzelliklerini, Anadolu halkının yaşayış tarzını göstermekte ve çok gezen çok bilir atasözünü de onaylar niteliktedir.