2021 LGS sonuçları MEB tarafından açıklanmıştır. 2021 LGS’ye giren öğrenciler 26 Temmuz’da açıklanacak LGS sonuçlarını bekliyordu.
LGS sonuçlarının açıklanması ile birlikte 2021 LGS sınavına dair raporu da yayınlayan MEB bilgi ve istatistiki verileri paylaşıma sundu. Sınava giren öğrenciler sınav puanlarına göre tercih yapacaklar.
2021 LGS Sonuç Ekranı İçin Tıklayın!
Merkezi Sınav Puanına Dayalı Yerleştirme nedir?
Merkezi Sınav Puanına Dayalı Yerleştirme, Merkezi Sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları /proje okulları ile meslekî ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre yapılan yerleştirmedir.
Merkezi Sınav Puanına Dayalı Yerleştirmede tercih yapabilmek için Yerel Yerleştirme tercihi yapmak zorunlu mudur?
Evet. e-Okulda kayıtlı öğrencilerin, Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okulları tercih edebilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunludur.
Öğrenciler, Merkezi Sınav Puanına göre öğrenci alan okullardan kaç tercih yapabilirler?
Merkezi Sınava giren öğrenciler, Yerel Yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamladıktan sonra, Merkezi Sınavla öğrenci alan okullar için açılacak Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar ekranından en fazla on okul tercihinde bulunabilirler.
Merkezi Sınav Puanına Dayalı Yerleştirme hangi kriterlere göre yapılır?
Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre yerleştirme yapılır.
Merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla;
1. Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne,
2. 8’inci sınıftaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne,
3. 7’nci sınıftaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne,
4. 6’ncı sınıftaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne,
5. Tercih önceliğine,
6. Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılır.
Yerel Yerleştirme Nedir?
Yerel Yerleştirme, okulların türü, okulların kontenjanı, ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılan yerleştirme işlemidir.
Yerel Yerleştirmede Kaç Tercih Yapılabilir?
Yerel Yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu Kayıt Alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabilirler. Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilir.
Yerel Yerleştirme hangi kriterlere göre yapılır?
Ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara yerel yerleştirme işlemleri sırasıyla
1. Kayıt alanı,
2. Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğü kriterlerine göre yapılır.
Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla; 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılır.